Η εξάρτηση αποτελεί ένα ψυχοκοινωνικό φαινόμενο που αφορά όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως κοινωνικής ομάδας, προέλευσης και επαγγέλματος. Αντίστοιχα, οι παρεμβάσεις πρόληψης απευθύνονται σε όλα τα πλαίσια και εμπλέκουν κάθε άτομο ή ομάδα που μπορούν από τη θέση και το ρόλο τους να παίξουν το δικό τους ρόλο στη δημιουργία των συνθηκών που προστατεύουν και προάγουν την υγεία.
Η πρόληψη των εξαρτήσεων δεν είναι μόνο θέμα των ειδικών. Γονείς, εκπαιδευτικοί, ενήλικες σε αθλητικούς, πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους μιας τοπικής κοινωνίας, νέοι, κάθε πολίτης χωριστά έχει λόγο και τρόπο στην πρόληψη.
Οι παρεμβάσεις πρόληψης που αναπτύσσονται στην κοινότητα στοχεύουν:
- στην αλλαγή των στάσεων των πολιτών, γιατί η πρόληψη είναι στάση και φιλοσοφία ζωής
- στην σύνδεση και τη δημιουργία σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, γιατί η εξάρτηση εμφανίζεται όπου δημιουργούνται κενά και ελλείψεις στις ανθρώπινες σχέσεις
- στην ανάδειξη εναλλακτικών λύσεων και συμπεριφορών στα αδιέξοδα της καθημερινότητας, γιατί πάντα υπάρχει η επιλογή της ενεργητικής στάσης στην αντιμετώπιση των δυσκολιών.
Η πρόληψη ζυμώνεται στις καθημερινές πράξεις και αποφάσεις, στον τρόπο επικοινωνίας και στην ποιότητα των σχέσεων που θα αναπτυχθούν στην οικογένεια, στο σχολείο, στην παρέα, στην γειτονιά τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία στο άτομο να εκφραστεί, να δημιουργήσει δεσμούς, να εκτιμήσει τον εαυτό του και να θέσει υγιείς στόχους. Κάθε κοινότητα ανθρώπων είναι ικανή να εκτιμήσει τις ανάγκες της, να αγωνιστεί γι’αυτές και να εξελιχθεί
Στα πλαίσια της ευρύτερης κοινότητας, το Δίκτυο Άλφα υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις:
- Ενημέρωση και Εκπαίδευση εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων
- Ανοιχτές εκδηλώσεις
- Συνεργασία με Υπηρεσίες Υγείας
- Ατομική και Οικογενειακή Συμβουλευτική
- Προώθηση του Εθελοντισμού