«Συζητήσεις για την σεξουαλικότητα» - Πρόγραμμα καλλιέργειας δεξιοτήτων - Κύκλος βιωματικών εργαστηρίων
Το σύγχρονο σχολείο, ως βασικός φορέας κοινωνικοποίησης των παιδιών και των νέων, επιχειρεί να φροντίσει τις ευρύτερες ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών παράλληλα με την εκπλήρωση των μαθησιακών του στόχων. Η σεξουαλική εκπαίδευση και υγεία των νέων προβάλλει ως μια τέτοια ανάγκη στην εποχή μας. Η σεξουαλικότητα μπορεί να γίνει αντιληπτή ως μια βασική διάσταση του να είσαι άνθρωπος. (UNESCO, 2018, p. 17).
Οι έφηβοι μαθητές βρίσκονται σε μια ευάλωτη ηλικία ως προς τις επιρροές που δέχονται, τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και την ανάγκη οικοδόμησης ταυτότητας. Η σεξουαλική συμπεριφορά αποτελεί πεδίο πειραματισμού και έκθεσης σε κίνδυνο για τους εφήβους ιδιαίτερα στην εποχή μας που οι πηγές πληροφόρησης και επιρροής είναι πολύπλοκες και πολυάριθμες λόγω της τεχνολογίας.
Οι «Συζητήσεις για την σεξουαλικότητα» αποτελούν ένα εκπαιδευτικό υλικό επτά θεματικών συναντήσεων αναφορικά με διαστάσεις της σεξουαλικής υγείας και απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων (μαθητές Β’ Γυμνασίου) ή και στα πλαίσια άλλων δράσεων του σχολείου. Στις συναντήσεις γίνεται επεξεργασία ψυχολογικών και κοινωνικών διαστάσεων της σεξουαλικής υγείας που αφορούν την αυτοεικόνα, τις σχέσεις, την ταυτότητα φύλου, την έμφυλη βία, τη χρήση του διαδικτύου και τις επιρροές των μέσων τεχνολογίας ώστε να κάνουν οι νέοι πιο υγιείς επιλογές στο μέλλον.
Το υλικό στοχεύει στην ενίσχυση των ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, την αναγνώριση των κοινωνικών επιρροών, την ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παροχή επιστημονικής γνώσης σε θέματα σεξουαλικής υγείας.
Στη συγγραφή του υλικού συμπεριλήφθηκαν διεθνείς και ελληνικές πηγές σύμφωνα με τις αναγνωρισμένες επιστημονικές προδιαγραφές για την σεξουαλική εκπαίδευση. Σε κάθε εργαστήριο παρατίθενται συνοδευτικό υλικό και επιπλέον σύνδεσμοι που απευθύνεται αποκλειστικά στους/στις εκπαιδευτικούς.
Το υλικό έχει αποσταλεί στο ΙΕΠ για έγκριση και ένταξη στο ψηφιακό αποθετήριο των εργαστηρίων δεξιοτήτων.
