Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Ε.Ο.Π.Α.Ε.

Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Ε.Ο.Π.Α.Ε.

Οι «ΓΕΦΥΡΕΣ» - Εργαστήρια για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη παιδιών και εφήβων προσφύγων 8-16 ετών

Οι «ΓΕΦΥΡΕΣ» – Εργαστήρια για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη παιδιών και εφήβων προσφύγων 8-16 ετών.

Το υλικό Γέφυρες δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Κέντρου Πρόληψης «Δίκτυο Άλφα» στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την υποστήριξη προσφύγων Erasmus Plus KA2 «Xenios Zeus» με συντονιστή την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Τα εργαστήρια μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, τους επαγγελματίες υγείας και όσους εργάζονται με παιδιά και νεαρούς πρόσφυγες, στο πλαίσιο της τυπικής ή άτυπης εκπαίδευσης, προσφέροντας δραστηριότητες για την ενδυνάμωση και ομαλή προσαρμογή των παιδιών προσφύγων στο νέο (σχολικό) περιβάλλον. Μπορεί να αξιοποιηθεί στην τυπική εκπαίδευση, για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στο ημερήσιο σχολείο και σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Σκοπός των εργαστηρίων είναι να υποστηρίξουν τα παιδιά και τους έφηβους πρόσφυγες στη διαδικασία προσαρμογής τους στις νέες συνθήκες, με σεβασμό στην προσωπική ιστορία και προέλευσή τους και να καλλιεργήσουν την αίσθηση ασφάλειας και προσωπικού ελέγχου, προκειμένου να συνεχίσουν τη ζωή τους, επενδύοντας σε νέες σχέσεις και προοπτικές.
Τα εργαστήρια «δουλεύουν» τρία βασικά θέματα: Ταυτότητα (προσωπική και πολιτιστική), Δεξιότητες και Υποστήριξη (ψυχικά αποθέματα και σημαντικοί άλλοι). Αποτελούνται από 15 αυτόνομα εργαστήρια, διάρκειας περίπου μιας ώρας το κάθε ένα. Μπορούν να αξιοποιηθούν όλα, με την προτεινόμενη σειρά, ή και κάποια από αυτά.

Το θέμα της γλώσσας επικοινωνίας, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει δυσκολίες στην κατανόηση των οδηγιών από τα παιδιά και στην ποιότητα επικοινωνίας και συζήτησης, τόσο με το συντονιστή όσο και μεταξύ των παιδιών. Για το λόγο αυτό, όλες οι οδηγίες είναι διατυπωμένες με πολύ απλό λόγο. Επιπλέον, οι οδηγίες για τις κεντρικές ασκήσεις είναι μεταφρασμένες στην αραβική γλώσσα, στα φαρσί, ουρντού και κορματζί. Χρησιμοποιείται επίσης σε μεγάλο βαθμό η ζωγραφική, οι συμβολικές ασκήσεις, οι ασκήσεις έκφρασης μέσα από το σώμα, ελαχιστοποιώντας τη λεκτική επικοινωνία με το συντονιστή, περιορίζοντάς τη στη μεταξύ των μελών της ομάδας επικοινωνία.

Αξιολογήθηκε η πιλοτική εφαρμογή του σε ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Με τη βοήθεια ερωτηματολογίου που χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες μετά το τέλος της παρέμβασης διαπιστώθηκε ότι α) τα μέλη διευκολύνθηκαν στη γνωριμία μεταξύ τους (δέσιμο της ομάδας), β) οι συναντήσεις βοήθησαν να γνωρίσουν τον εαυτό τους (ταυτότητα) και γ) οι νέοι φάνηκε να έχουν ανάγκη να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, για τις αξίες που έχουν κληρονομήσει, για την προσωπική τους πορεία μέχρι την Ελλάδα και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Το υλικό έχει εγκριθεί από το ΙΕΠ και έχει αναρτηθεί στο ψηφιακό αποθετήριο των εργαστηρίων δεξιοτήτων.