Το Κέντρο Πρόληψης «Δίκτυο Άλφα» υλοποιεί το διάστημα Δεκέμβριο 2015– Φεβρουάριο 2016 ομάδα γονέων με παιδιά 5-13 χρονών. Η Ομάδα θα ολοκληρωθεί σε 7 συναντήσεις με εβδομαδιαία συχνότητα, τις ώρες 10.00-12.00 το πρωί, στις παρακάτω ημερομηνίες: Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, 16 Δεκεμβρίου, 13 Ιανουαρίου 2016, 20 Ιανουαρίου 2016, 27 Ιανουαρίου 2016, 3 Φεβρουαρίου 2016, 10 Φεβρουαρίου 2016.
Στις ομαδικές συναντήσεις οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στις ανάγκες της νηπιακής, σχολικής & προεφηβικής ηλικίας, να αναπτύξουν δεξιότητες συναισθηματικής υποστήριξης των παιδιών και του εαυτού τους, να μοιραστούν σκέψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς. Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνει με τρόπο αλληλλεπιδραστικό και βιωματικό, οι ίδιοι οι γονείς δηλ. θα συμμετέχουν ενεργά μέσα από τη συζήτηση, την ανταλλαγή εμπειριών και άλλους δημιουργικούς τρόπους.
Η ομάδα απευθύνεται σε γονείς με παιδιά της παραπάνω ηλικίας που έχουν απευθυνθεί προηγούμενα στο Κέντρο Πρόληψης με αιτήματα που αφορούσαν τα παιδιά τους. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 20 άτομα, γιʼ αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης, Κέννεντυ 32, Αμπελόκηποι. Όσοι από τους παραπάνω γονείς ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος, δηλώνουν συμμετοχή τηλεφωνικά στο Δίκτυο Άλφα 2310 729090 μέχρι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Συντονίστριες της ομάδας είναι οι :
Λαγουμάκη Αθηνά, Κλινική και Κοινωνική Ψυχολόγος, Επιστημονικό Στέλεχος του Δίκτυου Άλφα.
Μακρογιάννη Χριστίνα, Κλινική και Κοινωνική Ψυχολόγος των Εξαρτήσεων, Επιστημονικό Στέλεχος του Δίκτυου Άλφα.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Το να μεγαλώνει κανείς νέους ανθρώπους είναι μια μεγάλη χαρά. Άλλες φορές ωστόσο οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες και ερωτήματα. Το πώς οι γονείς θα αφήσουν χώρο για αυτονομία, διατηρώντας παράλληλα τη συναισθηματική σύνδεση με τα παιδιά τους, είναι ένα από τα βασικά διλήμματα που συναντούν οι γονείς. Συχνά μπορεί να αναρωτιούνται: «Είμαι αρκετά καλός γονιός;», «Γιατί δε με ακούει;», «Γιατί είναι επιθετικός/ή;» «Πότε και πώς πρέπει να βάλω όρια;», «Πώς να τον/την προστατέψω από τους κινδύνους»; «Πώς να τον/την κάνω να πιστεύει στον εαυτό του/της;»
Στην ομάδα θα έχουμε την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε θέματα όπως:
Οι ανάγκες των παιδιών-οι ανάγκες των γονιών, Τα αναπτυξιακά στάδια της παιδικής και προεφηβικής ηλικίας, Επικοινωνία –Ο μεγάλος μας σύμμαχος, Συναισθήματα και ο ρόλος τους στην επικοινωνία, Όρια και συγκρούσεις στην οικογένεια.
Επίσης το πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες των γονέων-μελών της ομάδας.