Tο Κέντρο Πρόληψης Δυτικής Θεσσαλονίκης «Δίκτυο Άλφα» πρόκειται να πραγματοποιήσει επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο βασισμένο στο υλικό πρόληψης «Κάπνισμα; Όχι εμείς» , που απευθύνεται σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄), με στόχο την διαμόρφωση συμπεριφορών που προάγουν την ψυχοκοινωνική και σωματική υγεία.
Το υλικό πρόληψης «Κάπνισμα; Όχι εμείς» επιχειρεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά σε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, ώστε να μπορούν να προστατευθούν απέναντι σε συμπεριφορές που βλάπτουν. Δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η λήψη αποφάσεων, η αντίσταση στις επιρροές, η συνεργασία, η έκφραση συναισθημάτων, προστατεύουν από κάθε μορφή βλαπτικής συμπεριφοράς και υποστηρίζουν το άτομο στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής.
Η εφαρμογή του υλικού «Κάπνισμα; Όχι εμείς» στο σχολείο επιδιώκει την εμπλοκή τόσο των εκπαιδευτικών και των μαθητών όσο και των γονέων. Έχει, αποδειχθεί επιστημονικά, ότι η συνολική παρέμβαση, συγκρινόμενη με τις αποσπασματικές, έχει καλύτερα και πιο σταθερά στο χρόνο αποτελέσματα. Mια συνολική παρέμβαση προϋποθέτει τη σταθερή συνεργασία όλων -μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών, φορέων. Όταν ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα εφαρμοστεί σε έ υγιές σχολείο όπου όλοι όσοι εργάζονται ενδιαφέρονται για την προαγωγή της υγείας η αποτελεσματικότητα του αυξάνεται.
Κύριος σκοπός του εκπαιδευτικού υλικού είναι η πρόληψη του καπνίσματος στους μαθητές του Δημοτικού. Οι επιμέρους στόχοι είναι:
Παροχή έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης σε σχέση με τις συνέπειες του καπνίσματος, κυρίως τις βραχυπρόθεσμες που μπορούν να γίνουν αντιληπτές και κατανοητές από τα παιδιά.
Κατανόηση της έννοιας της εξάρτησης και διαμόρφωση αρνητικής στάσης σε ό,τι βλάπτει την υγεία μας.
Αναγνώριση των αρνητικών προτύπων (οικογένεια, ΜΜΕ, παρέα) που επηρεάζουν τις στάσεις και τις αντιλήψεις μας για το κάπνισμα και ανάπτυξη κριτικής σκέψης.
Ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων έκφρασης της προσωπικής γνώμης και τρόπων να λέμε όχι σε ό,τι δε συμφωνούμε, αντίσταση στην πίεση των συνομηλίκων
Καλλιέργεια μιας στάσης φροντίδας του εαυτού και αυτοεκτίμησης.
Το πρόγραμμα «Κάπνισμα; Όχι Εμείς» περιλαμβάνει ολοκληρωμένη βιωματική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, προκειμένου να αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος στις τάξεις τους, παρέμβαση 13 δίωρων συναντήσεων για τα παιδιά στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και τρεις ενισχυτικές συναντήσεις για τον επόμενο χρόνο, που συντονίζονται από τον εκπαιδευτικό. Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των γονέων, μέσα από την οργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων από τα στελέχη του Δικτύου Άλφα και ενημερωτικού υλικού που αποστέλλει ο δάσκαλος. Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει επίσης κατευθυντήριες οδηγίες για το σύλλογο εκπαιδευτικών με στόχο την διαμόρφωση πολιτικής για ένα σχολείο ελεύθερο καπνού.
Το εκπαιδευτικό υλικό «Κάπνισμα; Όχι Εμείς» είναι προϊόν της συνεργασίας των Κέντρων Πρόληψης των Νομών Θεσσαλονίκης, Ροδόπης και Ξάνθης, του ΕΚΤΕΠΝ, του ΟΚΑΝΑ, της 4ης ΥΠΕ, του Γ.Ν. «Θεαγένειο». Έχει αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητά του και έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
Διάρκεια σεμιναρίου: 18 διδακτικές ώρες
• Ημέρες και ώρες σεμιναρίου:
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου: 16:00 – 21:00
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου: 16:00 – 21:00
Τρίτη 24 Νοεμβρίου: 17:00 – 21:00
Αριθμός συμμετεχόντων: μέχρι 25 εκπαιδευτικοί.
Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των ενδιαφερομένων είναι η βιωματική μάθηση, η οποία προτείνεται και για την εφαρμογή στα παιδιά μέσα στην τάξη.
Θεματολογία: Πρόληψη της Εξάρτησης, Χαρακτηριστικά της εφηβείας, Δυναμική της Ομάδας, Συνεργασία με γονείς, Γνωριμία με το Υλικό «Κάπνισμα; Όχι εμείς» – Πρακτική Εξάσκηση.
Τελικός στόχος: η εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Κάπνισμα: Όχι εμείς» στη σχολική τάξη, από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, με την εποπτεία και υποστήριξη των στελεχών του «Δικτύου Άλφα».
Εκπαιδευτικό Υλικό: το υλικό πρόληψης «Κάπνισμα; Όχι εμείς» θα δοθεί με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου σε ηλεκτρονική μορφή e-book.
Συναντήσεις υποστήριξης: 6 δίωρες μηνιαίες συναντήσεις στη διάρκεια της χρονιάς
Υπεύθυνες του σεμιναρίου: Μακρογιάννη Χριστίνα, Κοινωνική & Κλινική Ψυχολόγος των Εξαρτήσεων & Λαγουμάκη Αθηνά, Κοινωνική & Κλινική Ψυχολόγος,
Επιστημονικά υπεύθυνη Δικτύου Άλφα: Σπυροπούλου Ελευθερία, Κοινωνική & Κλινική Ψυχολόγος.
Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε να αποστείλετε την αίτηση που επισυνάπτεται, στο φαξ του Δικτύου Άλφα 2310 729091 ή στο email info@diktioalpha.gr μέχρι την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015. (Η συμμετοχή σε όλες τις ώρες του σεμιναρίου είναι υποχρεωτική).