Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Ε.Ο.Π.Α.Ε.

Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Ε.Ο.Π.Α.Ε.

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «Αγάπα το…σχολείο σου»: Καλές Πρακτικές του σχολείου για την Πρόληψη του Εκφοβισμού και της Βίας μεταξύ των μαθητών»

Αγαπητοί Εκπαιδευτικοί,
Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα από την εκπαιδευτική κοινότητα για υποστήριξη στα ζητήματα ενδοσχολικής βίας διοργανώνουμε για δεύτερη χρονιά, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τετραήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα
«Αγάπα το…σχολείο σου»: Καλές Πρακτικές του σχολείου για την Πρόληψη του Εκφοβισμού και της Βίας μεταξύ των μαθητών»

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα αυξανόμενο ρεύμα συζήτησης και προβληματισμού για τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και βίας μεταξύ των μαθητών και της αντιμετώπισής τους. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γονείς πέρασαν σε πολλές περιπτώσεις από την άγνοια στην έντονη αγωνία για το πρόβλημα. Οι μαθητές συχνά νιώθουν ότι η παρέμβαση κάποιου ενήλικα είναι σπάνια και αναποτελεσματική, ενώ πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να εισπράξουν περισσότερη βία από τους συμμαθητές τους. Ένα ποσοστό δασκάλων, όταν αντιλαμβάνονται περιστατικά εκφοβισμού και βίας μεταξύ μαθητών δυσκολεύονται να τα αντιμετωπίσουν, ενώ φαίνεται ότι δίνουν περισσότερη σημασία κυρίως στα περιστατικά που περιλαμβάνουν σωματική βία…
Από την άλλη είναι γνωστό ότι η πυροσβεστική αντιμετώπιση των περιστατικών βίας που βασίζεται στις απαγορεύσεις και τους κανόνες έχει αμφίβολα και βραχύχρονα αποτελέσματα. Επίσης, γνωρίζουμε ότι η έντονη φιλολογία γύρω από ένα πρόβλημα μπορεί να κάνει ζημιά καθώς προκύπτει μια υπερευαισθησία για το θέμα που μπορεί με τη σειρά της να καταλήγει στο να «κατασκευάσει» μία προβληματική πραγματικότητα.

Για τους λόγους αυτούς το σεμινάριο φιλοδοξεί να θέσει με τα συνεργαζόμενα σχολεία τις βάσεις για την πρόληψη της βίας σε συνολικό επίπεδο, δηλαδή να επαναπροσδιορίσει τις πραγματικές ανάγκες του σχολείου, προωθώντας τη σύνδεση των μαθητών μεταξύ τους και με το σχολείο τους, δίνοντας βαρύτητα στο υγιές σχετίζεσθαι, με εμπιστοσύνη στις κατακτημένες παιδαγωγικές γνώσεις. Η πρόληψη σε συνολικό επίπεδο σημαίνει επίσης παρέμβαση των εκπαιδευτικών σε επίπεδο τάξης και παράλληλα σε επίπεδο σχολείου, με καλωσόρισμα των γονέων σε κοινούς σκοπούς.
Τα κριτήρια για τη συμμετοχή στο σεμινάριο είναι:
• να συμμετέχουν τουλάχιστον 5 εκπαιδευτικοί από το ίδιο σχολείο (Ομάδα Εργασίας)
• να συμμετέχει ο/η διευθυντής/ντρια του σχολείου
• να συμμετέχει ο/οι υπεύθυνος/οι στο σχολείο για τα θέματα σχολικής βίας
• οι εκπαιδευτικοί που αιτούνται να είναι οι δάσκαλοι της τάξης
• οι εκπαιδευτικοί που αιτούνται να εφαρμόσουν σχετικό πρόγραμμα αγωγής υγείας

Ημερομηνίες και ώρες σεμιναρίου:
1) Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 17:00-21:00
2) Σάββατο 17 Οκτωβρίου 09:00-14:00
3) Τρίτη 20 Οκτωβρίου 17:00-21:00
4) Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 17:00-21:00

Το σεμινάριο θα προσφέρει την ευκαιρία για εμβάθυνση στην κατανόηση του φαινομένου του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ των μαθητών, εκπαίδευση στην εφαρμογή υλικών αγωγής υγείας στην τάξη, ενημέρωση γύρω από τις καλές πρακτικές πρόληψης σε επίπεδο σχολείου.

Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο αναμένεται να υποβάλλουν σχετικό πρόγραμμα αγωγής υγείας για την τάξη τους και να σχεδιάσουν ως Ομάδα Εργασίας ανά σχολείο παρεμβάσεις για το σύνολο του σχολείου τους. Παραδείγματα τέτοιων παρεμβάσεων είναι: Εισήγηση προτάσεων για δράσεις προληπτικού χαρακτήρα στο σύλλογο διδασκόντων, έρευνα για την έκταση και τις μορφές της σχολικής βίας στο σχολείο τους, καταγραφή μιας πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου στο σχολείο τους, κ.α. Οι Ομάδες Εργασίας κάθε σχολείου θα παίρνουν υποστήριξη στην υλοποίηση του σχεδίου τους καθʼ όλη τη χρονιά μέσα από συναντήσεις υποστήριξης από το Δίκτυο Άλφα με συχνότητα μία φορά ανά 3 εβδομάδες, μέχρι το Μάιο. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης συνολικά (40 διδακτικών ωρών).

Το «Δίκτυο Άλφα» θα παρέχει επιπλέον στα συνεργαζόμενα σχολεία:
• Ενημέρωση και Εμψύχωση του συλλόγου διδασκόντων και του βοηθητικού προσωπικού ανά σχολείο. Χρόνος υλοποίησης Νοέμβριος –Δεκέμβριος 2015
• Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση γονέων για το σχολικό εκφοβισμό. Χρόνος υλοποίησης Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2016
• Δυνατότητα για εκπαίδευση των γονέων της τάξης που παρακολουθεί Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με το ίδιο θέμα. Χρόνος υλοποίησης Ιανουάριος-Μάιος 2016

Ο μέγιστος αριθμός των εκπαιδευομένων θα είναι 20 άτομα. Το σεμινάριο θα έχει βιωματικό χαρακτήρα και συντονίστριές του θα είναι τα στελέχη του Δικτύου Άλφα Ζουντουρίδου Βασιλική, Ψυχολόγος και Μαρόγλου Φωτεινή, Κλινική και Κοινωνική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt. Εισήγηση θα κάνει επίσης η Επιστημονικά Υπεύθυνη του Δικτύου Άλφα Σπυροπούλου Ελευθερία, Κλινική και Κοινωνική Ψυχολόγος.
Οι δηλώσεις συμμετοχήςστέλνονται στο fax του «Δικτύου Άλφα» 2310729091 ή μέσω του site μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.
Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με το «Δίκτυο Άλφα» 2310 729090 και info@diktioalpha.gr

Κατεβάστε την αίτηση συμμετοχής από εδώ