Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με συμμετοχή 28 εκπαιδευτικών από 6 δημοτικά σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το 5ο Αμπελοκήπων, 2ο Ευκαρπίας, 3ο Ευκαρπίας, 2ο Ευόσμου, 1ο Καλοχωρίου και 6ο Πολίχνης.
Διοργανώσαμε το σεμινάριο σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα από την εκπαιδευτική κοινότητα για υποστήριξη στα ζητήματα ενδοσχολικής βίας.
Το σεμινάριο βασίστηκε στη φιλοσοφία ότι η πυροσβεστική αντιμετώπιση των περιστατικών βίας που βασίζεται στις απαγορεύσεις και τους κανόνες έχει αμφίβολα και βραχύχρονα αποτελέσματα. Επίσης, γνωρίζουμε ότι η έντονη φιλολογία γύρω από ένα πρόβλημα μπορεί να κάνει ζημιά καθώς προκύπτει μια υπερευαισθησία για το θέμα που μπορεί με τη σειρά της να καταλήγει στο να «κατασκευάσει» μία προβληματική πραγματικότητα. Με το σεμινάριο αυτό επιδιώξαμε να θέσουμε βάσεις με τα συνεργαζόμενα σχολεία για την πρόληψη της βίας σε συνολικό επίπεδο, δηλαδή ταυτόχρονα σε επίπεδο τάξης και σε επίπεδο σχολείου. Γι΄ αυτό το λόγο στο σεμινάριο συμμετείχαν αρκετοί εκπαιδευτικοί από κάθε σχολείο, κατά προτίμηση με το διευθυντή τους.
Τα θέματα που διαπραγματευτήκαμε στο σεμινάριο ήταν: Το πλαίσιο μιας συνολικής σχολικής παρέμβασης για την πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ των μαθητών, Σύνθεση ενός προγράμματος Αγωγής Υγείας για το σχολικό εκφοβισμό και τη βία μεταξύ των μαθητών στην τάξη μου, Έρευνα πληροφοριακού υλικού, Δουλεύοντας με την ομάδα και Πρόγραμμα συνολικής πολιτικής για το σχολείου μου.
Σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν το σεμινάριο υπέβαλλαν σχετικό πρόγραμμα αγωγής υγείας. Οι εκπαιδευτικοί ανά σχολείο θα λειτουργήσουν σαν ομάδα εργασίας για το σχολείο τους.
Μετά το σεμινάριο έχουν ξεκινήσει 2 ομάδες υποστήριξης στο Δίκτυο Άλφα, όπου θα ανταλλάσσονται οι καλές πρακτικές που επιχείρησε κάποιος στην τάξη ή το σχολείο του, τυχόν δυσκολίες και θα σχεδιάζονται επόμενα βήματα. Οι ομάδες θα ολοκληρωθούν σε 5 δίωρες συναντήσεις μέχρι τον Μάιο.
Το «Δίκτυο Άλφα» ακόμα θα παρέχει στα συνεργαζόμενα σχολεία: Δίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση στο σύλλογο διδασκόντων και δίωρη συνάντηση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης γονέων.