Το «Ξέρω τι ζητάω» είναι ένα σχολικό πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών. Αναπτύχθηκε, εφαρμόστηκε και αξιολογήθηκε στο πλαίσιο μιας πολυκεντρικής μελέτης σε επτά ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Σουηδία). Για λογαριασμό της Ελλάδας συμμετείχε στη μελέτη το Κέντρο Πρόληψης Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης «Πυξίδα» και το ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά).
Κύρια Χαρακτηριστικά του Προγράμματος:
• Βασίζεται στο μοντέλο των ολοκληρωμένων προγραμμάτων κοινωνικών επιρροών, είναι αλληλεπιδραστικό και συνδυάζει στοιχεία προγραμμάτων δεξιοτήτων ζωής (κριτική σκέψη, λήψη αποφάσεων, επίλυση προβλημάτων, δημιουργική σκέψη, αποτελεσματική επικοινωνία, δεξιότητες διαπροσωπικών σχέσεων, αυτογνωσία, ενσυναίσθηση, διαχείριση των συναισθημάτων) και κανονιστικής εκπαίδευσης. Η τελευταία έχει στόχο να διορθώσει τις εσφαλμένες αντιλήψεις των μαθητών σχετικά με την επικράτηση των ουσιών και την κοινωνική τους αποδοχή πχ όλοι καπνίζουν, είναι cool να καπνίζεις κτλ.
• Η ομάδα στόχος είναι έφηβοι ηλικίας 12-14 ετών, γιατί στην ηλικία αυτή οι έφηβοι είναι πιθανό να ξεκινήσουν την πειραματική χρήση ουσιών (ιδίως καπνού, αλκοόλ ή κάνναβης).
• Το πρόγραμμα έχει την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
• Στόχος είναι λιγότεροι μαθητές να δοκιμάσουν ουσίες για πρώτη φορά και/ή να καθυστερήσει η μετάβαση από την περιστασιακή στη συστηματική χρήση ουσιών.
• Το πρόγραμμα αποτελείται από 12 ενότητες, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα προγράμματα με λιγότερες από 10 ενότητες είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Οι ενότητες, οι οποίες περιγράφονται διεξοδικά, επικεντρώνονται σε τρία κεντρικά θέματα: Γνώση και στάσεις, διαπροσωπικές δεξιότητες και ενδοπροσωπικές δεξιότητες.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε το 2006, οι μαθητές που το παρακολούθησαν είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν (καθημερινά) ή να έχουν μεθύσει, καθώς και 23% λιγότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν κάνναβη σε σχέση με τους μαθητές που παρακολούθησαν μόνο το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου.
Στο σεμινάριο θα αναλυθούν τα βασικά συστατικά στοιχεία του προγράμματος «Ξέρω τι ζητάω» και η δομή του, θα συζητηθεί ο ρόλος του συντονιστή και η μεθοδολογία εφαρμογής. Η κατάρτιση θα είναι αλληλεπιδραστική και θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εξασκηθούν στα μαθήματα και τις δραστηριότητες του ΞΕΡΩ ΤΙ ΖΗΤΑΩ.
Θεματολογία: Πρωτογενής Πρόληψη των Εξαρτήσεων, Χαρακτηριστικά της Εφηβείας, Δυναμική της Ομάδας, Εκπαίδευση στο Υλικό «Ξέρω τι Ζητάω» – Πρακτική Εξάσκηση.
Στο τέλος του σεμιναρίου στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί δωρεάν το εγχειρίδιο/εκπαιδευτικό υλικό
Διάρκεια σεμιναρίου: 17 διδακτικές ώρες
Ημέρες και ώρες σεμιναρίου:
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου: 16.30 – 21:30
Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 16.30 – 21:30
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 09.30 – 14.30
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 εκπαιδευτικοί
Χώρος διεξαγωγής σεμιναρίου: Κέντρο Πρόληψης «Δίκτυο Άλφα», Κέννεντυ 32, Αμπελόκηποι.
Υπεύθυνες του σεμιναρίου: Μακρογιάννη Χριστίνα, Κοινωνική & Κλινική Ψυχολόγος των Εξαρτήσεων & Μαρόγλου Φωτεινή, Κοινωνική & Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt.
Όσοι Εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση και να τη στείλουν με φαξ στο Δίκτυο Άλφα 2310 729091 ή μέσω της ιστοσελίδας www.diktioalpha.gr μέχρι την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ