Το Δίκτυο Άλφα ανταποκρίθηκε σε σειρά αιτημάτων των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων των σχολείων της περιοχής ευθύνης του για ομιλίες σχετικά με την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας.
Το φαινόμενο απασχολεί έντονα τη σχολική κοινότητα τα τελευταία δύο κυρίως χρόνια και τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς στην πλειοψηφία τους φαίνεται να μη γνωρίζουν τους τρόπους να το διαχειριστούν.
Σχολικός εκφοβισμός είναι η σκόπιμη και επαναλαμβανόμενη χρήση βίας από έναν ή περισσότερους δράστες προς ένα ή περισσότερα θύματα. Κίνητρο είναι η πρόκληση σωματικού ή ψυχικού πόνου και η μείωση της αξίας του άλλου. Διαφοροποιείται από τις ενδσχολικές συγκρούσεις οι οποίες συμβαίνουν συνήθως τυχαία μεταξύ των παιδιών στο πλαίσιο του παιχνιδιού όπου τα μέλη είναι ισοδύναμα και συγκρούονται για την κυριαρχία. Στην ενδοσχολική βία το θύμα επιλέγεται από το δράστη, είναι πιο αδύναμο και η επίθεση γίνεται σκόπιμα. Τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας παρατηρούνται από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και κοριφώνονται στο Γυμνάσιο. Στις μορφές του Εκφοβισμού περιλαμβάνονται εκτός της σωματικής βίας η συναισθηματική, η λεκτική, η σεξουαλική και η ηλεκτρονική βία. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο η ενδοσχολική βία περιλαμβάνει και τον βανδαλισμό, την αντικοινωνική συμπεριφορά, τη διατάραξη του μαθήματος, την προκλητική άρνηση και αντίσταση προς τους εκπαιδευτικούς καθώς και τη βία μεταξύ των εκπαιδευτικών ή των εκπαιδευτικών προς τα παιδιά.
Το μήνυμα του Δικτύου Άλφα προς εκπαιδευτικούς και γονείς είναι να μην αντιμετωπίζουν το φαινόμενο σα μία φάση που θα περάσει από μόνη της. Το σχολείο και οι γονείς οφείλουν να λειτουργούν προληπτικά αλλά και να διαχειρίζονται ουσιαστικά το πρόβλημα όταν προκύπτει. Τόσο τα παιδιά “θύτες” όσο και τα παιδιά “θύματα” αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα είναι πολύ πιθανό να έχουν σημαντικά προβλήματα στο μέλλον.
Στις ομιλίες του Δικτύου Άλφα στα σχολεία αναλύονται τα χαρακτηριστικά του παιδιού θύτη, του παιδιού θύματος αλλά και των παρατηρητών, τα στοιχεία της οικογένειας και του σχολείου που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη τέτοιων συμπεριφορών και κυρίως η στάση και οι πρακτικές που θα βοηθήσουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των συμπεριφορών εκφοβισμού όταν συμβαίνουν.